Van kijkvoer tot koopwaar - Een halve eeuw leven met televisie

DEJONGHE Huib
Van kijkvoer tot koopwaar - Een halve eeuw leven met televisie
Gesigneerd door de auteur met opdracht. Paperback, in-8, 245 pp.

In Van kijkvoer tot koopwaar vertelt journalist Huib Dejonghe het (persoonlijke) verhaal van een halve eeuw leven met televisie. In 1960 opende hij in De Standaard-Het Nieuwsblad de allereerste televisierubriek in ons land en dat was het begin van een levenslange passionele verhouding met het medium. Zijn belangstelling ging daarbij vooral uit naar de sociaal-culturele impact van televisie op mens en maatschappij en dit vooral via het programma-aanbod.

Jarenlang heeft de auteur alles gezien wat televisie te bieden had, in eigen land en op alle grote buitenlandse programmacompetities. Hij bezocht televisiecentra in Europa en de Verenigde Staten, leerde boeiende en creatieve televisiemensen kennen over de hele wereld en praatte met mediamagnaten als Ted Turner en Silvio Berlusconi (voor deze laatste in de politiek ging).

In dit boek vertelt de auteur in zijn vlotte journalistieke stijl over zijn vele ervaringen en ontmoetingen, over wat en wie hem heeft getroffen en wat hem is bijgebleven. Maar Van kijkvoer tot koopwaar is ook een kritische analyse van een almaar commerciëler wordend medium én een warm pleidooi voor de ‘betere’ televisie, gemaakt in dienst van de kijkgemeenschap zonder politieke of commerciële belangen.

Huib Dejonghe (°1931) was hoofdredacteur van het filmmaandblad Film en Televisie en journalist bij De Standaard-Het Nieuwsblad, waarin hij dag na dag het medium televisie observeerde en analyseerde.

Noot Lucas Tessens: Al te vaak vergeet HD dat de krant, waarvoor hij jarenlang schreef, ook een commercieel product is. Een krant moet immers klanten en adverteerders aantrekken, wil hij leefbaar zijn. Was (is) zijn krant dan minderwaardig? Huib Dejonghe was alles behalve een neutraal journalist, eerder een lobbyist voor de openbare omroep, 'zijn' BRT.
DEJONGHE Huib@ wikipedia
€ 15.0