Parijs-Brussel, Brussel-Parijs: realisme, impressionisme, symbolisme, art nouveau: de artistieke dialoog tussen Frankrijk en België, 1848-1914.

PINGEOT ANNE & HOOZEE Robert (Edit.)
Parijs-Brussel, Brussel-Parijs: realisme, impressionisme, symbolisme, art nouveau: de artistieke dialoog tussen Frankrijk en België, 1848-1914.
Hardcover, groen linnen met geïll. stofwikkel (Manet, Het Balkon), 539 pp., geïllustreerd in ZW en overwegend in kleur. Bibliografie, chronologie, index, biografieën. Dit boek werd gepubliceerd n.a.v. de tentoonstelling in de Galeries nationales du Grand Palais in Parijs en in het Gentse Museum voor Schone Kunsten. De bijdragen van 30 Belgische en Franse conservators en kunstcritici werden samengebracht o.l.v. Anne Pingeot, conservator Musée d'Orsay en Hoozee, conservator MSK Gent. De 450 tentoongestelde werken, uit alle artistieke disciplines worden besproken in rijk geïll. essays en biografieën van de belangrijkste figuren uit die tijd vervolledigen deze tweestemmige kroniek. Dit hoogstaand werk slaagt erin te TONEN hoe Brussel en Parijs op één culturele as zaten in de periode 1848-1914, helder UIT TE LEGGEN hoe die samenhang evolueerde en dat alles in een historische context te plaatsen. Zo stelt Nicole Savy op p. 229 terecht de vraag: "Was het motief (voor de Franse belangstelling voor de Belgische literatuur, LT) erkenning van een nationale literatuur of annexatie onder de vlag van de francophonie (sic, LT)?" Opgelet: zwaargewicht.
PINGEOT ANNE & HOOZEE Robert (Edit.)@ wikipedia
€ 75.0