Landlopers. Vagebonden, verschoppelingen en weldadigheidskolonies

HORSTEN Toon
Landlopers. Vagebonden, verschoppelingen en weldadigheidskolonies
Paperback, in-8, 335 pp., illustraties, kaartje, chronologie (1810-1993), bibliografische noten, bibliografie.
Worden besproken: Hoogstraten, Merksplas, Wortel. Deze oorden kregen achtereenvolgens verschillende functies toebedeeld. Een boeiende geschiedenis die in 1993 eindigde met de sluiting, waartegen geprotesteerd werd.
Van de backcover:
'Je hebt toch wel geld bij je?' Wie opgroeide in het België van de twintigste eeuw heeft het zijn ouders wel eens horen vragen. Tot 1993 had het land een strikte wet op de landloperij. Iedereen die zich op straat begaf zonder voldoende geld om een brood te kopen, kon worden opgepakt en veroordeeld. Wie achter de tralies verdween, belandde uiteindelijk in de Rijksweldadigheidskolonies van Wortel en Merksplas - ver van de steden, midden in de bossen en heidegronden.
De kolonies werden een vergaarbak voor armen, asocialen, vagebonden, deserteurs, alcoholisten, eenzamen, simpelen van geest, verdwaalde kozakken, joden en toevallige passanten - waar op een bepaald moment meer dan 6000 mensen zaten opgesloten. Landlopers is het relaas van een bijzonder project, een alternatieve sociale geschiedenis van de voorbije tweehonderd jaar, met als uitgangspunt de steeds veranderende wijze waarop de Belgische maatschappij de voorbije twee eeuwen is omgegaan met haar eigen verschoppelingen.
HORSTEN Toon@ wikipedia
€ 20.0