Het boek in Vlaanderen sinds 1800. Een cultuurgeschiedenis.

SIMONS Ludo Prof Dr Em.
Het boek in Vlaanderen sinds 1800. Een cultuurgeschiedenis.
Vuistdikke hardcover, stofwikkel, in-8°, 639 pp, illustraties in ZW (enkele in kleur), bibliografie, index/register.
Referentiewerk !.
Standaardwerk over de geschiedenis van het boek in Vlaanderen
Meer nog dan in andere landen biedt het boek in Vlaanderen stof voor een alternatieve cultuurgeschiedenis, die de ontwikkeling van onze samenleving in de jongste twee eeuwen bekijkt vanuit de rol die het boek daarin heeft gespeeld.
25 jaar na zijn eerste, meermaals bekroonde editie van de Geschiedenis van de uitgeverij in Vlaanderen (1984-1987), brengt Ludo Simons een volledig herwerkte en uitgebreide uitgave waarin hij beschrijft hoe het boek in Vlaanderen tot halverwege de 20ste eeuw nauw verbonden was met de diverse maatschappelijke stromingen en hoe het in de laatste halve eeuw onderworpen werd aan marktstrategieën die het 'product' een wezenlijke mutatie deden ondergaan.
Reeds bij verschijnen van de eerste editie waren de commentaren unaniem lovend. Historicus Hans Furstner noemde het 'belangrijke pioniersarbeid' en Jeroen Brouwers zei erover: 'Ik heb er buitengewoon genoegen aan beleefd. Het is zeer interessant en het is goed dat dit boek er is'. Dit standaardwerk is enig in zijn soort en is een onmisbaar werk voor iedereen die het boek en het boekenvak koestert.
Prof. dr. Ludo Simons (Turnhout 1939) is emeritus hoogleraar Boek- en bibliotheekwetenschap aan de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven en lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Hij was conservator van het Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven - het huidige Letterenhuis - te Antwerpen, directeur van de Antwerpse Stadsbibliotheek - de huidige Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience - en hoofdbibliothecaris van de Universiteit Antwerpen. Hij promoveerde in de Germaanse filologie bij mede-Kempenaar Albert Westerlinck (Geel, 17 februari 1914 - Kasterlee, 30 april 1984) en schreef boeken over literatuur- en cultuurgeschiedenis.
Noot Lucas Tessens:
(1) Er kan niet genoeg benadrukt worden dat een volk een sterker identiteit verwerft naargelang zijn intelligentsia zich uit in geschriften in de eigen taal. Wie de geschiedenis van Vlaanderen bestudeert kan daaraan niet voorbij gaan. Het werk van Simons is in deze optiek dan ook heel belangrijk.
(2) Wat we wel missen in dit werk is een chronologisch register en hier en daar een schema om de ingewikkelde (kruis)participaties van uitgeverijen uit de doeken te doen.

nog enkele overzichten van Vlaamse en Nederlandse letterkunde
SIMONS Ludo Prof Dr Em.@ wikipedia
€ 45.0