De Belgische bierbaronnen. Het verhaal achter Anheuser-Busch InBev.

RIEPL Wolfgang
De Belgische bierbaronnen. Het verhaal achter Anheuser-Busch InBev.




Pb, grote in-8, 317 pp, bibliografie, index, chronologie, genealogische schema's.





Het verhaal achter Anheuser-Busch InBev In de zomer van 2008 was het zover. De Belgische Braziliaanse brouwer InBev verraste vriend en vijand met een bod van bijna 55 miljard dollar op de Amerikaanse marktleider Anheuser-Busch. Daarmee werd de Leuvenaar het ongenaakbare nummer één in bierland. Hoe geraakte een Belgische brouwer zo hoog? Waarom won een kleine Belg de ultieme bierstrijd? Dit boek brengt voor de eerste keer het fulminante relaas van deze krachttoer, en de opgang van kleine Belg tot wereldleider. Het is een verhaal in de frontlijn, tussen de mensen - vooral Belgen - die brouwergeschiedenis schreven en maakten. Dat avontuur startte in 1971, met een ultrageheim verbond tussen de brouwers van Stella Artois en Jupiler. Want geheimzinnigheid en manoeuvres achter de schermen werden een constante in de onstuitbare opgang van de bierbaronnen. Discretie en zwijgzaamheid zijn tot vandaag de levensadem van dit wellicht grootste en machtigste bedrijf van België. Niet alleen omdat de familiale eigenaars, alias de rijkste Belgen, met hun bieravontuur een fabelachtig fortuin vergaarden. De discretie wil ook verhinderen dat nu eens de échte magnaten in dit bierparcours opstaan. Jammer misschien voor de discrete bierbaronnen. Maar dit boek onthult wie er écht aan de touwtjes trekt bij het brouwconcern. Omdat bier méér is dan een verhaal tussen pot en pint.





Commentaar LT: Diepgravende onderzoeksjournalistiek van Riepl (1964), verbonden aan het weekblad Trends. Hij kreeg 5 maanden om het verzamelde materiaal in boekvorm te gieten. Enkele namen van vernoemde brouwerijen: Alken, Alken-Maes, De Kluis, Dendria, Artois, Het Sas, Jupille, Krüger, Lamot, Leuven, Lootvoet, Wielemans, Zhujiang, Bud Light, Budweiser. Familietakken: Van Damme x Piedboeuf, de Mevius x Willems, de Mevius x de Lalaing, de Spoelberch x Willems, de Spoelberch x de Jonghe d'Ardoye, de Spoelberch x de Pret Roose de Calesberg.

Tien jaar aan een stuk gebeurde de groei door overnames (miljoenen hectoliters capaciteit), daarna begon de organische groei van binnenuit en werd de verkoopmachine opgestart. De overgang was bruusk en de locale brouwerijen werden gestroomlijnd op één model. Riepl levert ons een unieke blik op de zeer verschillende persoonlijkheden van de opeenvolgende CEO's. De familiale aandeelhouders zijn niet alleen rijk door hun brouwerij-aandelen maar sloten ook tal van verstandshuwelijken. Tenslotte wordt de fiscale optimalisatie druk beoefend, zoals recent bleek uit de onthullingen van LuxLeaks. Het aanhangsel van dit boek geeft een inzicht in de ingewikkelde structuur van diverse vehikels die de macht moeten verdelen tussen de stakeholders. De aanpak van de ingetreden Brazilianen zet een geheel eigen bedrijfscultuur neer: razendsnel handelen en onderweg bijsturen.
RIEPL Wolfgang@ wikipedia
€ 22.5