De Balkan: van burenruzie tot burgeroorlog

DETREZ Raymond
De Balkan: van burenruzie tot burgeroorlog
Pb, grote in-8, 256 pp., bibliografische noten, bibliografie, index, kaartjes.
Bio: Raymond Detrez (Antwerpen, 1948) is een Belgisch academicus. Hij was docent aan de Universiteit Gent (waar hij instond voor de opleidingsonderdelen Oost-Europese geschiedenis en cultuurgeschiedenis, Oost-Europese literaturen (andere dan de Russische) en Zuid-Slavische talen) en hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven waar hij geschiedenis van de Balkan doceerde. In oktober 2013 ging hij met pensioen, maar hij blijft actief als vrijwillig medewerker aan de UGent. Zijn onderzoeksdomein heeft vooral betrekking op Zuidoost-Europa (de Balkan). Detrez is een autoriteit binnen zijn vakgebied en hij krijgt erkenning in binnen- en buitenland. Hij was eveneens lange tijd producer bij Radio 3 (het huidige Klara). (wiki)
Commentaar LT: Onze speciale aandacht ging naar het Verdrag van Lausanne van 30 januari 1923 dat in Appendix A voorzag in 'a compulsary exchange of Turkish nationals of the Greek Orthodox religion established in Turkish territory, and of Greek nationals of the Moslem religion established in Greek territory'. De uitwisseling van burgers gebeurde dus op basis van een religieus criterium.
In de jaren 50 werd de kwestie Cyprus gekoppeld aan de kwestie West-Thracië. (...) De Turkse regering organiseerde in 1955 zelf anti-Griekse onlusten in Istanboel. In de nacht van 6 op 7 september 1955 werd de Griekse wijk in de stad aangevallen; er vielen 16 doden en 32 gewonden; huizen, winkels, scholen, kerken en zelfs twee kloosters werden geplunderd en vernield. (...) 'Tussen 1965 en 1982 zakte het aantal Grieken in Istanboel van 50.000 tot 5.000.' (77)
Detrez beschrijft ook in detail de pesterijen van 'Turkse' minderheden (Turki) in West-Thracië: onteigeningen, met mondjesmaat uitgereikte bouwvergunningen, ... (79-81) Dat de naar Lesbos gedirigeerde stroom vluchtelingen (2015) uit Syrië tegen de historische achtergrond van de Turks-Griekse vijandschap moet worden gezien, wordt in de media nooit vermeld. De uitzichtloze financiële toestand van Griekenland maakt de situatie alleen maar schrijnender omdat het toerisme er tenonder gaat.

"Voornamelijk door toedoen van West-Europese en Russische historici en volkskundigen gingen de politieke en culturele elites op de Balkan, een krampachtige aandacht ontwikkelen voor nationale identiteit. Op basis daarvan gingen ze, een voorbeeld nemend aan de West-Europese staten in die tijd, ijveren voor onafhankelijke en etnisch homogene natiestaten - een doel dat op de Balkan onbereikbaar was zonder humanitaire ravages aan te richten."

DETREZ Raymond@ wikipedia
€ 15.0