Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /data/sites/web/mersbe/www/BOOK/988567.php:42) in /data/sites/web/mersbe/www/bookshelf_checkout.php on line 428


VAN DER VEKEN Danny, RAEYMAEKERS Walter, LEFEVERE Janna (teksten) & OOSTVOGELS Els (cartografie) & Bart Van der Moeren (fotografie)

Koning in de Kempen. De ontginning van het Koninklijk Domein 1850-1950

Hardcover, zwart linnen band met goudopdruk, 4to, 337 pp., illustraties, kaarten, bibliografische noten, bibliografie.

Technische info
Meer dan 230 historische foto’s, meer dan 70 foto’s van het hedendaagse landschap door Bart Van der Moeren. Meer dan 40 historische en nieuwe kaarten van het Koninklijk Domein der Kempen.

Koning in de Kempen bestaat uit drie delen:

Biografie van het Koninklijk Landschap
Een schets van het gebied en de context van het Kempense zandlandschap waarin de koninklijke ontginningen plaatsvonden, aan de hand van verhelderende kaarten.
Koninklijk Domein der Kempen (1850-1950)
Het geïllustreerde verhaal van de aankoop, het beheer en de verkoop van het Koninklijk Domein.
De Koninklijke Kempen
Becommentarieerd beeldverslag van de sporen van het Koninklijk Domein en de nieuwe verhalen die na de verkoop aan het landschap werden toegevoegd.


In de 19de eeuw kocht koning Leopold I samen met zijn zoon Philippe, Graaf van Vlaanderen, grote lappen grond in de Kempen. Dit Koninklijk Domein der Kempen bestond uit de toenmalige heidevlakte tussen Geel, Retie, Dessel en Mol aan weerszijden van het Kempisch Kanaal, maar ook uit moerassen en veengronden langs de Turnhoutse Vaart en een groot bos op de heide in Postel.

Gedurende honderd jaar zou het koningshuis met behulp van plaatselijke beheerders of régisseurs, boswachters en werkkrachten dit domein ontwikkelen. Er werden verschillende activiteiten op het domein ontplooid zoals bosbouw, landbouw, jacht, viskweek, witzandwinning en turfstekerij. Vanaf de jaren 1950 verkochten de koninklijke eigenaars systematisch hun Kempense eigendommen en maakten zo plaats voor nieuwe ontwikkelingen, zoals het landbouwcomplex Kempisch Domein, de nucleaire site rond SCK CEN, het provinciaal Groendomein Prinsenpark en natuurgebieden, waaronder de Ronde Put.

Noot LT: In een land waar grootgrondbezitters het voor het zeggen hadden (denk aan het cijnskiesrecht) moest natuurlijk ook de koning een grootgrondbezitter zijn of het worden. Ook in de Ardennen kocht Leopold I grote stukken (bos)grond aan. Dit boek is een VOLTREFFER. Wij bevelen het warm aan.

VAN DER VEKEN Danny, RAEYMAEKERS Walter, LEFEVERE Janna (teksten) & OOSTVOGELS Els (cartografie) & Bart Van der Moeren (fotografie)@ wikipedia

€ 45.0

Warning: mysql_close() expects parameter 1 to be resource, object given in /data/sites/web/mersbe/www/_includes/template/mysql_close.php on line 8