DE PEUTER Roger

Brussel in de achttiende eeuw - sociaal-economische structuren en ontwikkelingen in een regionale hoofdstad

Hardcover, grote in-8, x + 536 pp., bibliografische noten, bibliografie, index/register.

Van de backcover:
In vergelijking met Antwerpen, Gent of Brugge, is de sociaal-economische geschiedenis van Brussel in de vroeg-moderne tijd weinig bestudeerd. Historicus Roger De Peuter trok naar de archieven van de centrale regering, het stadsbestuur, de ambachten, de kooplieden en de bedrijven van Brussel, op zoek naar getuigen en sporen van de ontwikkeling van een aantal specifieke bedrijfstakken en branches uit de periode 1670 tot 1800. In dit boek brengt hij op verhelderende wijze verslag uit van zijn ontdekkingtocht naar de textielnijverheid, de graan- en wijnhandel, de suikerraffinage, de tabaksbewerking en de rol die ondernemers, handelaars, ambachten en de toenmalige stads- en regeringselites daarbij speelden. Uit De Peuters onderzoek blijkt dat Brussel in de achttiende eeuw een eerder bescheiden rol speelde in internationale handen en dat de stad vooral een consument en een regionaal distributiecentrum was van ter plaatse geproduceerde en geïmporteerde goederen.


Luc François schreef in Ons Erfdeel, Jaargang 43 (2000):
Over het achttiende-eeuwse Brussel zijn er verschillende, op het eerste gezicht tegenstrijdige visies in omloop. Aan de ene kant was vooral voor tijdgenoten Brussel duidelijk de hoofdstad van de Zuidelijke Nederlanden; volgens anderen, vooral historici, had Brussel een ingedommeld provincialistisch karakter. Met de bedoeling deze schijnbare tegenstelling te analyseren en voor beide meningen een verklaring te kunnen vinden gaat Roger de Peuter na hoe de structuur van de Brusselse economie eruit zag en wat de rol in het sociale gebeuren was van de handelaars en ondernemers, de actoren in het economisch geheel.



DE PEUTER Roger@ wikipedia

€ 40.0

Warning: mysql_close() expects parameter 1 to be resource, object given in /data/sites/web/mersbe/www/_includes/template/mysql_close.php on line 8