Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /data/sites/web/mersbe/www/BOOK/988051.php:42) in /data/sites/web/mersbe/www/bookshelf_checkout.php on line 428










DE MEULDER Bruno

De kampen van Kongo - Arbeid, kapitaal en rasveredeling in de koloniale planning. [zoekhulp: de kampen van Congo]

Paperback, 157 pp., fotokatern, grondplannen van de kampen, bibliografische noten, bibliografie. Over de arbeiderskampen van de Union Minière. Onthullende en onthutsende studie !
'Dat UMHK de bedoeling had een eigen main-d'oeuvre te reproduceren, staat buiten kijf. (...) Deze politiek werpt vruchten af want (...) de UMHK boekt in 1930 in haar arbeidskampen voor het eerst een demografisch overschot.' (103) Een sleutelfiguur in deze aanpak is dokter Léopold Mottoulle (1884-1964), die o.m. het programma 'gouttes de lait' ontwikkelt om zuigelingen aan te sterken. De drijfveer achter dit programma is op zijn minst verrassend te noemen. (104)
De auteur (°1960) is docent aan het departement architectuur, stedenbouw en ruimtelijke ordening van de KU Leuven.

over Mottoulle zie ook

Hieronder de territoriale organisatie van de recrutering, ontworpen door dr. van Nitsen. De 'chefferies indigènes' vormden het beginpunt.




Voor onderzoekers: de Company ID (CID) van de UMHK = 1906-91028. Dit nummer is de sleutel voor diepgaande research bij onze collega's van het Instituut voor Financiële Archeologie (IFA), gevestigd te Mechelen.

DE MEULDER Bruno@ wikipedia

€ 25.0

Warning: mysql_close() expects parameter 1 to be resource, object given in /data/sites/web/mersbe/www/_includes/template/mysql_close.php on line 8