Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /data/sites/web/mersbe/www/BOOK/987784.php:42) in /data/sites/web/mersbe/www/bookshelf_checkout.php on line 428










Bertha Sophie Felicitas Barones von Suttner

De wapens neer ! Een levensgeschiedenis (vertaling van Die Waffen nieder - 1889)

Hardcover, in-12, 2 volumes, 304+320 pp., met het portret van de auteur. Uit het Duits vertaald door A. Van Gogh-Kaulbach.
Bertha Sophie Felicitas Barones von Suttner (Praag, 9 juni 1843 - Wenen, 21 juni 1914) was een Oostenrijkse radicale pacifiste. Bertha von Suttner werd geboren in Praag, dat toen bij Oostenrijk hoorde, als Gravin Kinsky von Wchinitz und Tettau. De Pruisisch-Oostenrijkse Oorlog van 1866 maakte diepe indruk op de jonge gravin, en drukte een stempel op haar verdere leven. In 1876 trouwde ze, in het geheim, met Arthur Grundaccar von Suttner. Haar familie was tegen het huwelijk, o.a. omdat de bruidegom 7 jaar jonger was. De Suttners vertrokken daarom naar het buitenland, waar ze aan de kost kwamen met schrijven en het geven van lessen en lezingen. In 1885 keerden ze terug naar Wenen. In 1889 verscheen haar boek Die Waffen Nieder!, het allereerste pleidooi voor vrede door ontwapening. Vanaf 1892 gaf ze een tijdschrift uit onder dezelfde naam. Bertha Von Suttners artikelen maakten indruk op de Russische tsaar Nicolaas II. Ze inspireerde hem tot het bijeenroepen van de Vredesconferentie van Den Haag in 1899. Zelf was ze een der deelnemers. Een andere bewonderaar van haar ideeën werd Alfred Nobel, die ze ertoe bracht de Nobelprijzen in te stellen. De Nobelprijs voor de Vrede werd haar in 1905 toegekend. Bertha von Suttner staat afgebeeld op het twee-euromunstuk van Oostenrijk. Deze moedige vrouw stierf anderhalve maand vóór het uitbreken van de Grote Oorlog.


Het mooie en krachtige lied waarmee Liliane Saint Pierre in 1987 naar Eurosong trok droeg de titel 'Soldiers of Love'; de songtekst is duidelijk geïnspireerd door het gedachtengoed van Bertha von Suttner; Saint Pierre vermeldt in haar tekst ook de deelname van kindsoldaten aan de oorlog: 'kinderen gooit men in de strijd'.

Zie ook de recent gepubliceerde biografie van Greta Noordenbos.

Bertha Sophie Felicitas Barones von Suttner @ wikipedia

€ 30.0

Warning: mysql_close() expects parameter 1 to be resource, object given in /data/sites/web/mersbe/www/_includes/template/mysql_close.php on line 8