Saudi’s willen deel oliereus ARAMCO verkopen

DS, The Economist
Saudi’s willen deel oliereus ARAMCO verkopen
Het plan om het reusachtige oliebedrijf Saudi Aramco naar de beurs te brengen stuit op verbazing en scepsis.

De overheid van Saudi-Arabië overweegt een deel van het staatsoliebedrijf Saudi Aramco te privatiseren. De Saudi’s willen zo de steeds lager uitvallende opbrengsten uit de olieverkoop compenseren. De lage olieprijs brengt de begroting van het land uit evenwicht. Vorig jaar al kondigde Saudi-Arabië aan dat er privatiseringen en bezuinigingen zullen volgen om de begrotingstekorten in toom te houden.

Een privatisering van het staatsbedrijf Aramco zou een historische stap zijn. De plannen werden gisteren in The Economist aangekondigd door prins Mohammed Bin Salman. Hij vergeleek het project met de privatiseringen die premier Margaret Thatcher in het Groot-Brittannië van de jaren 80 doorvoerde.

Meer olie dan VS

Aramco is gigantisch. Het bedrijf is de draaischijf van de wereldwijde olie-industrie. De olievoorraden van de onderneming zijn tienmaal zo groot als die van ExxonMobil, nu het grootste beursgenoteerde oliebedrijf. Het pompt meer olie op dan de VS in zijn geheel voortbrengt. Aramco is voor de wereldwijde olie-industrie wat Wal-Mart is voor de detailhandel, of Coca-Cola voor de frisdrankwereld. Een beursnotering zou van Aramco volgens The Economist mogelijk meteen het meest waardevolle bedrijf ter wereld maken, met een grotere beurswaarde dan Apple. Dat technologiebedrijf is nu 535 miljard dollar waard.

Maar analisten denken dat de waardering beperkt wordt omdat de Saudi’s de meerderheid zullen willen behouden. Het Russische beursgenoteerde staatsbedrijf Rosneft is bijvoorbeeld maar 35 miljard dollar waard, hoewel het tot een van de grootste producenten ter wereld behoort.

Transparantie

In de financiële wereld werden de plannen van de Saudi’s met verbazing begroet. Aramco is nu een erg discreet bedrijf. Een beursnotering zou transparantie noodzakelijk maken. Dat erkent Bin Salman ook in The Economist, maar hij ziet dat als een pluspunt omdat het corruptie tegengaat. Daarnaast is ook de timing nogal ongelukkig: met de olieprijs op zijn laagste peil in meer dan een decennium zullen de aandelen van Aramco nu veel minder opbrengen dan een paar jaar geleden het geval zou zijn geweest. In Saudi-Arabië is het niet ongebruikelijk dat de prijs van aandelen bij een beursgang met opzet laag gehouden wordt, als een soort herverdeling van welvaart.

Een pluspunt voor Aramco zou wel zijn dat de productiekosten tot de laagste ter wereld behoren, omdat de olievoorraden in Saudi-Arabië relatief makkelijk te ontginnen zijn.

Een beursnotering zou de langetermijnvisie van de onderneming ondersteunen, aldus een mededeling van het bedrijf zelf, inclusief een ‘voorzichtig beheer van de voorraad fossiele brandstof in het Koninkrijk’. Volgens de mededeling zou, behalve een notering voor het moederbedrijf, ook een beursgang voor een of meer dochterbedrijven tot de mogelijkheden behoren. Aramco heeft in 2008 al eens een dochterbedrijf naar de beurs van Riyad gebracht, Rabigh Refining and Petrochemical Company. Die is nu 2,3 miljard dollar waard, de helft van de waarde ten tijde van de beursgang.

Moderniseren

Volgens The Economist zou als een eerste stap 5 procent van het Aramco-aandelenkapitaal genoteerd kunnen worden op de beurs van Riyad. Dat zou deze beurs, die sinds vorig jaar ook toegankelijk is voor buitenlandse investeerders, aantrekkelijker maken. Een notering op een grote internationale beurs zou ook mogelijk zijn, maar brengt meer rapporteringsverplichtingen met zich mee.

Mohammed bin Salman is de zoon van koning Salman, die vorig jaar de troon besteeg. Hij wil het land economisch moderniseren, omdat de afhankelijkheid van de olie-industrie een probleem dreigt te worden.
DS, The Economist@ wikipedia