rust- en verzorgingsgroep ORPEA onder vuur wegens verwaarlozing ouderen - boek 'Les fossoyeurs' van Victor Castanet legt vuur aan de lont

nws
rust- en verzorgingsgroep ORPEA onder vuur wegens verwaarlozing ouderen - boek 'Les fossoyeurs' van Victor Castanet legt vuur aan de lont
Orpea is een van de grootste private zorgaanbieders in Europa met een netwerk van 1.156 rust- en verzorgingstehuizen (60 in België) en meer dan 100.000 bedden in 23 landen in Europa, Azië en Latijns-Amerika.

De onthullingen van de journalist Castanet (Le Monde) leidden op 26 januari 2022 tot een indringend debat op France 5 (C dans l'air).
Daarin kwam ook de demografische evolutie en de financiering van de ouderenzorg ter sprake: 'De jongeren moeten betalen voor de ouderenzorg en de woonzorgcentra pikken hun erfenis in.' In die ene zin wordt een schrikwekkende evolutie beschreven.
De Franse regering neemt de beschuldigingen ernstig en roept de PDG van Orpea ter verantwoording. Castanet beweert dat al zijn aantijgingen gestaafd zijn met bewijsmateriaal en dat de klokkenluiders bereid zijn te getuigen. Tijdens zijn onderzoek werd hem 15 miljoen euro aangeboden om het stil te leggen. Du jamais vu !

Orpea ontvangt jaarlijks 300 miljoen euro subsidies van de Franse overheid.


zie ook het rapport van Amnesty International over de Belgische woonzorgcentra (november 2020)

zie ook het rapport Overgelaten aan hun lot van Artsen zonder Grenzen (juli 2020)
nws@ wikipedia