Prospero and Caliban: The Psychology of Colonization (1991)

MANNONI Dominique-Octave
Prospero and Caliban: The Psychology of Colonization (1991)
The problem of colonization did not only concern the overseas countries. The process of decolonization – which is in any case far from complete in those countries – is also under way at home, in our schools, in female demands for equality, in the education of small children and in many other fields ... If certain cultures prove capable of destroying others ... the destructive forces brought forth by these cultures also act internally.
Dominique-Octave Mannoni (29 August 1899, Sologne – 30 July 1989)

Commentaar LT: Het grote verschil tussen de kolonisering door Europa en die door de USA, is het feit dat de eerste zich afspeelde buiten het eigen grondgebied terwijl de USA een continent permanent gingen bezetten. De Europese kolonisering werd als beëindigd beschouwd toen de blanke bezetter het grondgebied verliet.

In de USA was de eliminatie van de autochtone bevolking (de indianen) een vermeende voorwaarde om zich het land toe te eigenen. De import van zwarte slaven was in feite niets anders dan het delocaliseren van de bevolking zonder bezetting van diens gronden. Het zogenaamde einde van de 'geïmporteerde' kolonisering veroorzaakt een direct conflict op het 'eigen' grondgebied. De 'destructive forces' - waarover Mannoni het heeft - komen in oppositie te staan met de vroegere verdrukten. De volgehouden wapenwet in de USA heeft ook daarmee te maken: het wapen als terugvalbasis wanneer de staat faalt. De geweldadige excessen met racistische drijfveren zijn dan ook terug te voeren op de nooit beëindigde relatie van verdrukker en verdrukte binnen de eigen grenzen. De huidskleur van de agressor of die van het slachtoffer zet de deur open voor een vlugge racistische interpretatie. Terwijl de dieperliggende oorzaken van de agressie te zoeken zijn in de voortdurende relatie verdrukker-verdrukte.

De uitspraak 'we are all immigrants' gaat voorbij aan het historische gegeven dat er importeurs en geïmporteerden waren.

De visie van Franz Fanon is dan ook verontrustend: 'La zone habitée par les colonisés n'est pas complémentaire de la zone habitée par les colons. Ces deux zones s'opposent, mais non au service d'une unité supérieure. Elles obéissent au principe d'exclusion réciproque : il n'y a pas de conciliation possible, l'un des termes est de trop.' (Les damnés de la terre)
MANNONI Dominique-Octave@ wikipedia