Presidentsverkiezingen Frankrijk 2022: in de tweede ronde wordt het kiezen tussen de pest en de cholera

TESSENS Lucas
Presidentsverkiezingen Frankrijk 2022: in de tweede ronde wordt het kiezen tussen de pest en de cholera
Definitieve resultaten (bron: Politico, 20220411)
Emmanuel Macron: 27,8%
Marine Le Pen: 23,2%
Jean-Luc Mélenchon: 22%
Eric Zemmour: 7,1%
Pécresse: 4,8%
Jadot: 4,6%
Lassalle: 3,1%
Fabien Roussel: 2,3%
Dupont-Aignan: 2,1%
Anne Hidalgo: 1,8%
Poutou: 0,8%
Arthaud: 0,6%


De strategie van Marine Le Pen heeft gewerkt. Door de raciale standpunten te delegeren aan Zemmour, kon zij zich als acceptabel laten doorgaan. Nu kan zij in de tweede ronde de stemmen van Zemmour (7,1%), het reservoir, binnenrijven. Van kiezersbedrog gesproken!

Op de linkerzijde heeft de koppigheid van de kansloze kandidaten, die zich wentelen in hun ego, ervoor gezorgd dat Mélenchon niet kan doorstoten naar de tweede ronde. De zoveelste gemiste kans van links om nog iets voor het volk te betekenen.

De verkiezingsuitzending van France 2 was een draak van formaat. Meer show dan informatie: infotainment dus. Er werden enkel percentages genoemd, geen absolute cijfers. De digitale kaart (beschreven als een ultranieuwe app) op een touchscreen toonde enkel de winnaar per circonscriptie. De "estimation" bleef vanaf 20 uur tot laat in de avond behouden als zijnde waarachtig. Toen pas bleek dat Jean-Luc Mélenchon nog stevig kwam opzetten. De resultaten werden niet becommentarieerd door politologen maar door hoofdredacteurs van diverse media.
De TV-beelden uit het hoofdkwartier van Macron werden geleverd door het campagneteam van Macron en niet door de ENG-ploegen van France 2; deontologisch is dat naar onze mening een fout want de openbare zender geeft de camerabediening en de regie uit handen.
TESSENS Lucas@ wikipedia