Open Brief aan Bart Sturtewagen, opiniërend hoofdredacteur De Standaard

TESSENS Lucas
Open Brief aan Bart Sturtewagen, opiniërend hoofdredacteur De Standaard
Bart,

Met je hoofdartikel van vandaag zit je op één millimeter van de oplossing: centraliseer de belastingdienst voor multinationals op het Europese niveau.
De natiestaten hebben het pleit op fiscaal vlak verloren en je zegt zeer terecht ‘In de race naar nul verliezen ze uiteindelijk allemaal’.

Ik heb 10 jaar de Belastingdienst voor Vlaanderen geadviseerd, o.m. voor Onroerende Voorheffing.
Daar werd de belasting op onroerende goederen dus centraal geïnd en vervolgens geristourneerd aan de gemeenten (een klein stukje aan de provincies en aan het Gewest).
Dat verliep vrij vlot en ik ken maar één geval van een onheuse dading in een geschil (het ging wel om een enorm bedrag).

Een centrale inning van de belasting op multinationals is een piste die veel tegenstand zal opwekken.
Maar als niemand de idee lanceert dan komt het er nooit van. En ik zie het de krijsende Verhofstadt niet onmiddellijk doen.

Wanneer men de klassieke weg bewandelt (het omzetten van richtlijnen in nationale wetgeving) dan is die inderdaad nog lang.
Die tijd hebben we niet. We staan voor een implosie van de nationale begrotingen.
En, voor alle duidelijkheid: als de natiestaten inkomsten mislopen door het fiscale ‘shoppen’ dan zijn niet de staten de verliezers, maar alle burgers, de alleenstaanden én de gezinnen én de KMO’s.

Weerom ter overweging.

Met vriendelijke groeten,


Lucas TESSENS
TESSENS Lucas@ wikipedia