net verschenen bij Uitgeverij Kannibaal: VOORUIT 1913-2013

NYS Liesbet
net verschenen bij Uitgeverij Kannibaal: VOORUIT 1913-2013
21 x 14,5 cm
560 bladzijden
Gedrukt in quadrichromie
Hardcover met kleur op snee
Met honderden archieffoto's
ISBN 978 90 9137 648 1



Het kijk- en leesboek naar aanleiding van 100 jaar Vooruit in Gent, en tegelijk de catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in STAM Gent.

In 2013 viert de Gentse Vooruit zijn dertigste verjaardag als Kunstencentrum en de honderdste verjaardag van het imposante gebouw waarin het is gehuisvest. Dit boek is het resultaat van twee jaar onderzoek naar de geschiedenis van Vooruit.

Vele decennia lang fungeerde het gebouw als een cultureel bastion voor de socialistische beweging in Gent. Onder het motto ‘Kunst veredelt!’ kregen de arbeiders een café, een restaurant, verstrooiing en ontplooiing. In 1982 werd het omgevormd tot een onafhankelijk sociocultureel centrum, dat uitgroeide tot het internationaal befaamde kunstencentrum dat Vooruit vandaag is.

Honderden foto’s en affiches illustreren het culturele leven in Gent, vroeger een nu, en een eeuw socialistische beweging.

In samenwerking met Universiteit Gent, Provincie Oost-Vlaanderen, Amsab-ISG, Kunstencentrum Vooruit en STAM, waar de bijbehorende tentoonstelling plaatsvindt van 1 mei tot en met 1 december 2013.
NYS Liesbet@ wikipedia