Mijn Waarheid. Herinneringen aan een Gentse jeugd (1930-1958).

De Weerdt Denise
Mijn Waarheid. Herinneringen aan een Gentse jeugd (1930-1958).
194 p., ill., 17 x 23 cm, soft cover
Mijn Waarheid is het verhaal van Denise De Weerdt vanaf haar kleuterjaren in de jaren dertig tot het einde van de jaren vijftig. Denise komt uit het Gentse, socialistische arbeidersmilieu en wordt opgevoed in de volkse Bloemekenswijk door een oudere zuster van haar moeder die een snoepwinkeltje heeft. Bij het uitbreken van WO II moet ze verhuizen naar het café van haar ouders. Een van de stamgasten werpt zich op als haar mentor en dringt erop aan dat ze naar het meisjeslyceum gaat. De beschrijving van haar schoolleven, dat zich afspeelt in de context van WO II, is soms hilarisch, soms ontroerend.
Na de oorlog schrijft Denise zich in aan de universiteit. Ze kiest voor geschiedenis want ze wil het leven en de strijd van de arbeidersklasse onderzoeken. Daar ontmoet ze haar toekomstige echtgenoot. De twee jonge mensen kunnen niet méér van elkaar verschillen: hij is de zoon van een uitgeweken Wit-Russische edelman, protestant, een progressief dichter met burgerlijke opvattingen over de rol van de echtgenote. Thuis slaat het ongeluk toe, vader is een alcoholist, moeder overlijdt in de maand dat Denise haar laatste examen heeft afgelegd.
Dit verhaal, dat alles in zich heeft voor een stationsromannetje, is ver van banaal. Het levert in een vlotte, dikwijls humoristische stijl een gedocumenteerd stuk geschiedenis van het leven en de omgeving van een Gents volksmeisje dat het uiteindelijk zal maken.
De Weerdt Denise@ wikipedia