Katholieke kerk mist weer eens de trein

Lucas Tessens
Katholieke kerk mist weer eens de trein
De RKK laat een momentum voorbijgaan.
Zij zou zich aangepaster kunnen tonen dan de islam door NU vrouwen tot het priesterambt toe te laten en het celibaat op te heffen.
Overigens zou het opheffen van het celibaat andere kandidaten aantrekken.
In de bestaande configuratie is het priesterschap al te vaak een magneet voor pedofielen gebleken. De sociale controle van een partner ontbreekt in de huidige situatie.
Anderzijds lijden vele priesters onder het feit dat zij zich onmogelijk als homofiel kunnen 'outen'. Dat deze 'eerlijkheid-met-zichzelf' wel kan in de seculiere maatschappij, is een van de oorzaken geweest van het teruglopend aantal 'roepingen'.
De RKK staat niet meer IN de samenleving maar is een randfenomeen geworden. Dat heeft alles te maken met de restauratie onder Paulus VI en zijn opvolgers. De RKK heeft de nieuwe wind die Johannes XXIII door de vermolmde structuur liet waaien volledig teruggedraaid. Ook toen miste dit instituut de trein.

Noch de katholieke kerk noch de islam erkennen de gelijkheid van man en vrouw. Dat is een criterium waarop beide zullen afgerekend worden en dat is geen vaststelling maar een opdracht voor gelovigen en ongelovigen. Dat behoort tot de ethiek. Zolang de gelijkheid tussen man en vrouw ontkend wordt, bestaat er een fundamentele onrechtvaardigheid en dan moeten we de vraag durven stellen of we die laten voortduren met subsidies van de seculiere staat erbovenop. Onze politici verkondigen dat ze dictaturen afwijzen. Dat mag niet alleen slaan op natiestaten.

Aanbevolen boek: WEST Morris, In de schoenen van de visser - 1963
Lucas Tessens@ wikipedia