Goudvoorraden: aankopen en verkopen door landen

nws
Goudvoorraden: aankopen en verkopen door landen
09-07-2014 05:11:30
Centrale banken hebben in mei opnieuw netto goud aan hun balans toegevoegd. Opnieuw zijn het bekende namen die de grootste aankopen voor hun rekening namen. Cijfers van de World Gold Council laten zien dat Rusland in mei 9,5 ton goud aan haar reserves heeft toegevoegd, waarmee haar totale goudvoorraad op 1077,9 ton komt.

Turkije stapelde in mei 6 ton goud bij, waarmee haar totale goudreserve aanzwelt tot 503 ton. De centrale bank van dit land telt ook het goud dat commerciële banken aanhouden als vorm van reserve mee als onderdeel van de nationale goudreserve. De afgelopen jaren heeft Turkije haar goudvoorraad sterk weten uit te breiden, mede door deze boekhoudkundige ‘truc’.

Ook Kazachstan blijft goud kopen, in mei een bescheiden volume van 2,7 ton. Kazachstan is geen grote afnemer van fysiek goud op de wereldmarkt, maar door stelselmatig kleine hoeveelheden aan de centrale bank balans toe te voegen heeft het land inmiddels een grote voorraad van 154,1 ton weten op te bouwen. Met de laatste aankoop passeert ze Thailand en verovert het Centraal-Aziatische land een plek in de top 25 van landen met de grootste voorraad. Mexico en Portugal kochten respectievelijk 300 en 100 kilogram geel metaal bij.

Er waren ook landen die wat goud van de hand deden. Oekraïne verloor 2,8 ton goud en Duitsland haalde 2,2 ton uit haar voorraad weg. Slowakije deed 100 kilogram van de hand.

Centrale banken kopen goud om zich in te dekken tegen valutarisico. Hoe groot dat risico is, dat valt moeilijk te kwantificeren. Niet alle centrale banken zijn dan ook even actief op de goudmarkt. De centrale bank van Zuid-Korea kreeg veel commentaar op haar aankopen, omdat ze kocht tegen een relatief hoge goudprijs. Ook zijn niet alle centrale banken even transparant over hun goudaankopen. Zo heeft Rusland op papier inmiddels meer edelmetaal in de kluis liggen dan China, omdat laatstgenoemde sinds 2009 geen nieuwe voorraadstand meer heeft doorgegeven.
nws@ wikipedia