Geert Wilders (PVV) wint Nederlandse verkiezingen: van 17 naar 35 zetels - Migratie was hoofdthema

TESSENS Lucas
Geert Wilders (PVV) wint Nederlandse verkiezingen: van 17 naar 35 zetels - Migratie was hoofdthema
Dat krijg je dan als je decennialang niet naar de bevolking hebt geluisterd.
Opvallend - ook nu weer - een rechtse partij met een eerder links sociaal programma scoort. Dat was ook al zo toen de fascisten in Italië (vroege jaren 20) en in Duitsland (vroege jaren 30) aan de macht kwamen. Je moet immers 'het gewone volk' meekrijgen.


Een harde les: de kiezer straft vaak en beloont bijna nooit. En ja, de kiezer heeft een geheugen. Dat heeft de VVD ondervonden. Het neoliberalisme is ontmaskerd en afgeserveerd in Nederland. Het bedrog heeft lang genoeg geduurd. Hebben de mensen begrepen dat het perfide neoliberalisme het sociaal weefsel heeft ontwricht en vernietigd?

Een afwezig thema in de gehele campagne: belastingdruk.
Valt daar niks over te zeggen of is het te moeilijk om uit te leggen? Kan je er niet mee scoren? Nochtans zal je met inkomsten en uitgaven beleid moeten maken.

Wat er ook van zij, Nederland schuift op naar rechts. Om de macht te verwerven heeft Wilders zowaar zijn felle uitspraken gemilderd: van verwilderd naar vermilderd.
Alle partijprogramma's staan onder druk nu er over coalitievorming moet worden gesproken. Maar natuurlijk zijn politici kampioenen in het verschil maken tussen beloven en doen.

Pieter Omtzigt (NSC = CDA 2.0) haalt in één klap 20 zetels op een programma dat pleit voor degelijk bestuur en 'een grip op migratie'.



TESSENS Lucas@ wikipedia