Eurobarometer-onderzoek: waarover zijn de Europeanen ongerust? Werkloosheid, immigratie en ongelijkheid

Lucas Tessens
Eurobarometer-onderzoek: waarover zijn de Europeanen ongerust? Werkloosheid, immigratie en ongelijkheid
De berichtgeving rond dit onderzoek is nogal naïef.
Niemand lijkt te beseffen dat de cocktail (de gelijktijdigheid) van bekommernissen de intensiteit verhoogt. Dat is nochtans een bewezen stelling uit de dierenpsychologie. Proeven op ratten, muizen, honden en apen hebben aangetoond dat het verhogen van de frequentie van de toegediende prikkels en het vermenigvuldigen van de soort van de prikkels, leiden tot een desoriëntatie van de proefdieren. Deze desoriëntatie verstoort zodanig het normale gedrag van dieren (eten, paren, lichaamsverzorging, slapen, ...) dat zij na enige tijd wegkwijnen in volslagen passiviteit en apathie. De achterliggende theorie is dat het verlies van controle - het vermogen om via een rationeel overwogen actie een ongewenste situatie te wijzigen - leidt tot waanzin en (auto)destructie.
Een van de belangrijkste eigenschappen van proeven op dieren is dat deze niet kunnen ontsnappen uit de ontworpen proefopstelling en dat de toegediende prikkels (of biochemische substanties) dus niet te vermijden zijn.
De controle ligt volledig in de handen van diegene die het experiment opstelde.
Tenzij we zo pretentieus zijn om ons als volledig onderscheiden van de dierenwereld te beschouwen, lijkt het mij een goed idee om de ons toegediende prikkels (berichtgeving, drugs, drank, lawaai, voeding, geloof, films, ...) én hun dosering te herevalueren op hun nut of hun schadelijkheid voor ons welzijn en ons voortbestaan.



lees het rapport
Lucas Tessens@ wikipedia