Dievenstaat Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) oncontroleerbaar

News
Dievenstaat Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) oncontroleerbaar
Na het vertrek van de corrupte president François Bozizé begin 2013, namen criminele bendes en krijgsheren de macht over. Etnisch en religieus geweld werd hun strategie, goud en diamant hun brandstof.

Het Belgisch ministerie van BuZ beschrijft de situatie als volgt:
De Centraal-Afrikaanse Republiek heeft een lange periode van instabiliteit en burgeroorlog meegemaakt, die gekenmerkt werd door frequente en gewelddadige botsingen tussen rivaliserende godsdienstige en etnische groepen, met veel slachtoffers als resultaat. Een transitieproces is nu aan de gang, met een transitieregering die eigenlijk slechts een deel van de hoofdstad controleert. De transitieregering wordt niet erkend door alle groepen en is verdeeld. Het uiteindelijke succes van dit transitieproces is verre van verzekerd, geplande verkiezingen werden stelselmatig uitgesteld. Een zeker niveau van rust, dat zeker niet absoluut is, kan slechts verzekerd worden dankzij de aanwezigheid van verschillende militaire vredesmachten, al hebben recente confrontaties uitgewezen dat dodelijk en sectair geweld op elk moment, op eender welke plaats in het land en zelfs in de hoofdstad plots kan uitbreken.
Criminaliteit
Het wordt ten stelligste afgeraden zich alleen of te voet te verplaatsen, zelfs in de hoofdstad Bangui en zeker ’s avonds. Het is afgeraden om grote hoeveelheden geld of waardevolle zaken mee te nemen.
Hotelgasten worden aangeraden steeds hun deur op slot te houden en enkel te openen voor gekende personen en hotelbedienden, na controle van hun identiteit en hun aanmelding bij de receptie.
Er bestaan tamelijk veel hotels, maar de lokale en internationale veiligheidsmachten raden aan om in het “Ledger” hotel te verblijven omdat het gelegen is in een stadsgedeelte dat meer systematisch door internationale veiligheidsmachten bewaakt wordt.
News@ wikipedia