Avaaz lanceert petitie tegen FIFA en Qatar

Avaaz
Avaaz lanceert petitie tegen FIFA en Qatar
Sinds Qatar werd gekozen tot gastland voor het WK 2022 zijn naar verluidt meer dan 6.500 moderne slaven om het leven gekomen. Honderdduizenden anderen werken onder erbarmelijke omstandigheden en verdienen amper één dollar per uur. De Fifa staat op het punt miljarden te verdienen, maar weigert de arbeiders of hun gezinnen te compenseren. Activisten en atleten van over de hele wereld oefenen nu al druk uit op de Fifa en onze stem kan een verschil maken. Teken daarom nu en eis dat de Fifa deze arbeiders en hun gezinnen betaalt waar ze recht op hebben!
Beste vrienden,
Stel je voor: je bent zo wanhopig op zoek naar werk dat je je gezin achterlaat, in een smerig kamp gaat wonen en voor amper 1 dollar per uur keihard moet ploeteren in de woestijnhitte. Tot je moederziel alleen sterft en je familie met lege handen achterblijft.

Stel je dan voor dat de mensen die jou als een slaaf hebben behandeld miljarden verdienen terwijl je familie in steeds grotere armoede belandt.

De Fifa heeft besloten om het WK voetbal te laten organiseren in het dictatoriale Qatar. Sindsdien zijn naar verluidt 6.500 wanhopige, kwetsbare gastarbeiders om het leven gekomen.

Voor elk doelpunt dat naar verwachting gescoord wordt, zullen 39 moderne slaven gestorven zijn.

De Fifa staat onder druk om 440 miljoen dollar opzij te zetten voor deze arbeiders - hetzelfde bedrag dat de deelnemende teams zullen ontvangen. Mensenrechtenorganisaties, voetballers en zelfs grote sponsoren van het WK roepen op tot zo'n fonds. Nog één week tot het WK: als we willen dat de Fifa in actie komt, moeten we deze oproep nu oorverdovend laten klinken. Teken snel en we zullen onze stemmen rechtstreeks aan de Fifa overhandigen.

Laat de Fifa niet profiteren van mishandeling!

Ondanks waarschuwingen heeft de Fifa een gastland gekozen dat bekendstaat voor dwangarbeid en de mishandeling van kwetsbare, wanhopige gastarbeiders. De Fifa heeft bijgedragen aan dit probleem en moet het nu helpen oplossen.

Het lijkt misschien onmogelijk om een enorme organisatie zoals de Fifa in actie te laten komen. Maar publieke druk werkt, zeker wanneer het de winsten in gevaar brengt. En vier van de grootste bedrijfssponsoren van het WK -- Budweiser, McDonalds, Coca Cola en Adidas -- roepen op tot compensatie voor de arbeiders. Net als 84% van de voetbalfans die van plan zijn wedstrijden te volgen, aldus een recente peiling.

Nog een paar dagen tot de eerste aftrap. Dan zal de meeste aandacht naar de wedstrijden gaan en niet meer naar de mensen die onder erbarmelijke omstandigheden werkten -- en soms stierven -- om dit WK mogelijk te maken. Laat de Fifa niet profiteren van mishandeling. Teken nu en eis dat ze 440 miljoen dollar opzij zetten als compensatie voor gastarbeiders.
Laat de Fifa niet profiteren van mishandeling!

Avaaz verdedigt mensenrechten en arbeidsrechten over de hele wereld. In aanloop naar het WK riepen wij Qatar al in 2015 op om een einde te maken aan moderne slavernij. We hebben toen bijna een miljoen handtekeningen verzameld. In de daaropvolgende jaren heeft de regering van Qatar stappen gezet om de problemen aan te pakken, maar er kan nog veel meer gedaan worden!

Met hoop en vastberadenheid,
Bieta, Ine, Nate, Christine, Miguel, Ahmed, Luis, Marta en de rest van het Avaaz-team


Meer informatie:
• 'Het WK wordt straks gespeeld, maar mijn man is er niet meer' (NOS)
• Gastarbeiders in Qatar worden nog steeds uitgebuit, meldt nieuw rapport: "Wanneer FIFA-inspecteurs langskwamen, moesten we ons verstoppen" (VRT)
In het Engels:
• Revealed: 6,500 migrant workers have died in Qatar since World Cup awarded (The Guardian)
• England's FA calls for Qatar's migrant workers to be compensated (Reuters)
• World Cup Abuses Harm Children, Families of Migrant Workers (Human Rights Watch)
• Qatar: Global survey shows overwhelming demand for FIFA to compensate World Cup migrant workers (Amnesty International)




Avaaz@ wikipedia