Anouk Torbeyns (KU Leuven) wint Thesisprijs Vlaamse Regulator voor de Media met eindwerk over de invloed van islam-framing op de identificatieprocessen en het nieuwsmediagebruik van Vlaamse jongvolwassenen met een Marokkaanse achtergrond

TORBEYNS Anouk
Anouk Torbeyns (KU Leuven) wint Thesisprijs Vlaamse Regulator voor de Media met eindwerk over de invloed van islam-framing op de identificatieprocessen en het nieuwsmediagebruik van Vlaamse jongvolwassenen met een Marokkaanse achtergrond
De Vlaamse Regulator voor de Media reikte op woensdag 6 december 2017 zijn jaarlijkse Thesisprijs uit. Eindlaureaat is Anouk Torbeyns (KU Leuven) met haar masterproef ‘De invloed van islam-framing op de identificatieprocessen en het nieuwsmediagebruik van Vlaamse jongvolwassenen met een Marokkaanseachtergrond’.

Iris Wyckmans (Vrije Universiteit Brussel – ‘De digitalisering van het Vlaamse radiolandschap: een toekomst met DAB+’) en Zoë De Ruyck (Vrije Universiteit Brussel – ‘Traditionele televisiereclame versus online video commercials: een kwalitatief onderzoek naar de perceptie van generatie Y’) eindigen respectievelijk als tweede en derde.

Anouk Torbeyns: “Onder impuls van de terreuraanslagen wereldwijd staan moslimjongeren in de Westerse samenleving wel vaker in het oog van de mediastorm. Jaarlijks duiken ook de discussie over het ritueel slachten of de boerkini op. De vraag of islam al dan niet compatibel is met zogenaamde Westerse waarden staat dan centraal. De vraag hoe jongeren met een Marokkaanse of islamitische achtergrond omgaan met dat soort nieuws, wordt minder vaak gesteld.”

Vlaamse jongeren met Marokkaanse roots hebben ontzettend weinig vertrouwen in de pers. Dat concludeert alumnus Communicatiewetenschappen Anouk Torbeyns (24) uit haar thesisonderzoek. Dat wantrouwen zorgt er onder meer voor dat de jongeren zich meer terugplooien op hun Marokkaanse cultuur of islamitisch geloof. Het zorgt er opvallend genoeg niet voor dat jongeren met Marokkaanse roots de media de rug keren.

Aan de hand van diepte-interviews en een online survey onderzocht Anouk Torbeyns enerzijds welke impact islam-nieuws heeft op de manier waarop jongeren met Marokkaanse roots zich identificeren: als Belg/Vlaming, Marokkaan, moslim …? Anderzijds onderzocht ze welke invloed die berichtgeving heeft op hun mediagebruik.

Wat blijkt? Dat de jongeren zich terugplooien op hun etnisch-culturele identiteit heeft niet per se een invloed op hun nationalistisch gevoel. Wie zich meer moslim of Marokkaan voelt, voelt zich niet automatisch minder Belg. Het is geen of-of-verhaal.

De jongeren in de studie uitten meermaals hun ongenoegen over de media. Toch blijven ze de Vlaamse mainstream media trouw. Voor sommigen is hun ongenoegen net de reden waarom ze de media nauwlettend in het oog blijven houden. Ze willen checken of er geen onwaarheden worden verkondigd. Nieuwsmediakanalen waar jongeren met Marokkaanse roots zich niet blauw aan ergeren, vinden ze vooral online. Alternatieve nieuws- of blogwebsites als De Wereld Morgen, Kif Kif of Mvslim zijn populair.

TORBEYNS Anouk@ wikipedia