Akkoord tussen VIVAQUA en zijn Vlaamse vennoten

Persbericht Vivaqua / LT
Akkoord tussen VIVAQUA en zijn Vlaamse vennoten
24 mei 2017
De Raad van Bestuur van VIVAQUA heeft zopas de intentieverklaring over de uittreding van Vlaamse gemeenten uit de intercommunale unaniem goedgekeurd.

Sinds de zesde staatshervorming zijn al de activiteiten in verband met de watercyclus volledig gewestelijke materie geworden. Op basis van een samenwerkingsakkoord die de drie gewesten in 2014 hebben afgesloten, kunnen de gemeenten bovendien uit een intercommunale treden als die intercommunale niet onder het toezicht staat van het gewest waartoe die gemeenten behoren. In dit kader hebben meerdere Vlaams-Brabantse gemeenten-vennoten van VIVAQUA te kennen gegeven dat ze de intercommunale willen verlaten.

De besprekingen die de voorbije weken werden gevoerd tussen vertegenwoordigers van de Vlaamse vennoten in kwestie en VIVAQUA hebben geleid tot een intentieverklaring waarin de uittredingsbepalingen worden vastgelegd. Deze intentieverklaring werd op woensdag 24 mei bekrachtigd door de Raad van Bestuur van VIVAQUA en zal, in de komende weken ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraden van de gemeenten-vennoten.
Met dit akkoord en in het belang van de betrokken klanten hebben beide partijen erop toegezien dat bij de overdracht van de activiteiten op 1 januari 2018 de continuïteit van die activiteiten zo goed mogelijk wordt gevrijwaard. Zo zullen het personeel dat vandaag wordt ingezet voor de activiteiten in de Vlaamse gemeenten, de infrastructuur en het materieel worden overgedragen aan de entiteit die door elk gemeente wordt aangewezen om de waterdistributie op haar grondgebied te verzorgen. Een aantal van die gemeenten heeft zich nu al uitgesproken voor het onderzoek van de oprichting van een nieuwe intercommunale in Vlaams-Brabant.

In het akkoord is ook opgenomen dat VIVAQUA gedurende 18 jaar water blijft leveren aan de Vlaamse gemeenten.

Tot slot verbinden de Vlaamse gemeenten er zich met dit akkoord toe om zich niet meer te verzetten tegen de fusie tussen VIVAQUA en HYDROBRU, die een grote stap is in de vereenvoudiging van de Brusselse watersector.

Noot LT: Wat het persbericht niet vertelt: De Vlaamse gemeenten willen weg uit de intercommunale omdat door de fusie met Hydrobru ook de schuldenberg (er is sprake van 600 miljoen euro) van deze Brusselse intercommunale bij Vivaqua terecht komt.

De vennoten van Vivaqua zijn: Anderlecht, Braine-l'Alleud, Braine-le-Château, Brussel, Dilbeek, Drogenbos, Elsene, Etterbeek, Evere, Ganshoren, Grimbergen, Halle, Jette, Koekelberg, Kortenberg, Kraainem, Machelen, Merchtem, Ottignies-Louvain-la-Neuve, Oudergem, Schaarbeek, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Genesius-Rode, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Leeuw, Sint-Pieters-Woluwe, Steenokkerzeel, Tervuren, Ukkel, Vorst, Waterloo, Watermaal-Bosvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem en de Intercommunale des Eaux du Centre du Brabant Wallon (IECBW).
Persbericht Vivaqua / LT@ wikipedia