24 september 2015: Degelijk debat over vluchtelingenvraagstuk op VTM (20150923)

TESSENS Lucas
24 september 2015: Degelijk debat over vluchtelingenvraagstuk op VTM (20150923)
Hieronder enkele punten uit onze eigen visie:
- In de discussie wordt onvoldoende benadrukt dat er een onderscheid te maken is tussen vluchtelingen en economisch geïnspireerde immigranten. Dat onderscheid moet leiden tot een verschillende en aangepaste behandeling.
- De gehele problematiek moet weggehaald worden uit de emo-sfeer. De media gedragen zich in dat verband onverantwoordelijk. Het VTM-debat scoorde wel goed.
- De kwestie dat de instroom voor het overgrote deel uit mannen bestaat, krijgt nog steeds te weinig aandacht.
- De vluchtelingenproblematiek mag ons niet blind maken voor de financiering van de staat; zolang de superrijken niet bijdragen tot de financiering van de noden van de staat, draaien diegenen die wel belastingen betalen ook op voor het lenigen van de dringende hulp. Het ene debat moet het andere aanvullen.
- Er moet een wapenembargo komen voor de conflictzones. Anders is het dweilen met de kraan open.
- De scheiding tussen Kerk/Islam en Staat moet scherp en duidelijk zijn. Dat houdt in dat de staat weliswaar godsdiensten erkent maar ze niet financiert.
- Inwijkelingen moeten de wetten van de toevluchtstaat onderschrijven. Met name de gelijkheid tussen mannen en vrouwen moet onverkort aanvaard worden. Wij bestrijden racisme maar wij moeten ook optreden tegen discriminatie van vrouwen en homo's. Vrouwen hebben recht op fysische integriteit en besnijdenis van meisjes is onder geen beding aanvaard. (Groeps-)verkrachting van vrouwen moet zwaarder bestraft worden door de notie van bendevorming in te roepen. Waarom zouden we het respect van deze waarden niet schriftelijk eisen in het kader van inburgering of verblijf op het nationale grondgebied?
- Vermeersch zegt heel terecht dat de Unie van Islamitische Staten de moord- en folterpraktijken van ISIS/IS als onverenigbaar met de islam moet brandmerken.
- Voor het conflict in Syrië moet er diplomatiek overleg bestaan met Rusland. Dat moet losgekoppeld worden van de Krim en het conflict in Oost-Oekraïne.
- Het is dringend nodig de historische achtergronden van de conflicten te belichten.
- Het is wenselijk dat de Europese cultuur zich opwerpt als menslievend maar streng en rechtvaardig.
TESSENS Lucas@ wikipedia