23 oktober 1998: Ridgepointe krijgt mijnconcessies van Kabila

LT
23 oktober 1998: Ridgepointe krijgt mijnconcessies van Kabila
Ridgepointe krijgt beheer kobalt- en kopermijnconcessie in handen
President Kabila verkavelt Kongo
(van onze medewerker)

(tijd) - De Kongolese president Kabila lijkt volop bezig met de verkaveling van de bodemrijkdommen van zijn land. Uitschieter daarbij is een contract waardoor Ridgepointe Overseas Development bijna het volledige beheer van een enorme kobalt- en kopermijnconcessie in Katanga toegewezen kreeg. De Zimbabwaanse president Mugabe heeft belangen in Ridgepointe. Het contract tussen Gécamines, Ridgepointe en de Kongolese staat gaat over de zogenaamde 'Groupe Centre' in de kopermijnprovincie Katanga. Die omvat de mijnen van Kabambankola, Kamoya en Shinkolobwe, de concentrators in Kakanda en Kambove en de metallurgische verwerkingsfabriek van Shituru. De Kongolese regering wil dat die 'Groupe Centre' opnieuw geëxploiteerd wordt. President Kabila keurde daarom op 19 september bij presidentieel decreet de oprichting van de tijdelijke vereniging tussen Gécamines en Ridgepointe goed.



Volgens het contract van 3 september heeft Ridgepointe daarin 80 procent van de aandelen en Gécamines slechts 20 procent. Volgens waarnemers is die verhouding zeer ongewoon want hierdoor heeft Ridgepointe alle macht in handen. Bovendien staat in het contract dat de tijdelijke vereniging het totale beheer van de 'Groupe Centre' in handen krijgt. Waarnemers noemen dit de hold-up van de eeuw want hiermee draagt Gécamines haar activa de facto over aan Ridgepointe. Het contract vermeld overigens nergens hoeveel Ridgepointe voor deze deal betaalde.



Volgens onze bronnen zouden Kabila zelf en de Zimbabwaanse president Robert Mugabe en diens omgeving, aandeelhouders zijn van Ridgepointe Overseas Development Ltd. dat op de Britse Maagdeneilanden gevestigd is.



Mpoyo



De handtekening van Pierre-Victor Mpoyo onder de vermelding Ridgepointe in het contract wijst in de richting van president Kabila. Mpoyo is minister van Staat van Kongo en Kabila's financiële vertrouwensman. Het is trouwens bekend dat dankzij de inspanningen van Mpoyo Zimbabwe troepen naar Kongo stuurde om de opmars van de rebellen te stuiten. Volgens sommigen heeft de deal met Ridgepointe als doel de Zimbabwaanse president voor die hulp persoonlijk te vergoeden.



Soortgelijke contracten met de andere Afrikaanse vrienden van Kabila zijn in de maak. Zo tekende de Angolese nationale petroleummaatschappij Sonangol begin deze maand een akkoord met het Kabila-regime voor de oprichting van Sonangol-Kongo in Kinshasa. Ook Angola steunt Kabila in zijn strijd tegen de rebellen. Volgens hardnekkige geruchten zou Namibië, nog een helper van Kabila, een belangrijk pakket aandelen van de Kongolese staatsdiamantmijn MIBA in Mbuji-Mayi gekregen hebben. PVG



Pagina 5: Verdere berichtgeving







23-10-1998

© Copyright De Financieel-Economische Tijd
LT@ wikipedia