2 juli 1993: scheepswerven (oude -) Van Praet-Dansaert te Baasrode beschermd bij decreet

LT
2 juli 1993: scheepswerven (oude -) Van Praet-Dansaert te Baasrode beschermd bij decreet
Scheepswerven Van Praet-Dansaert

Baasrode was eens één van de centra voor de bouw van schepen in België, vooral binnenschepen. In de gemeente werden verschillende nieuwe scheepstypen ontwikkeld. De eerste Baquet de Charleroi werd in Baasrode gebouwd, vijf jaar vóór de openstelling van het kanaal Brussel-Charleroi. Hier ontstond ook een nieuw type Botter, de grote Baasroodse transportbotter of palingbotter, die een voorloper was van de Noordzeebotter.

De oude scheepswerven Van Praet-Dansaert zijn gelegen achter het Scheepvaartmuseum in Baasrode. Ze beslaan een oppervlakte van ca 2 hectare, en geven een goed overzicht van de geschiedenis van de scheepsbouw in Vlaanderen tijdens voorbije twee eeuwen.

De oudste gedeelten gaan terug tot omstreeks 1770. Een loods voor het bouwen van houten schepen dateert vermoedelijk nog uit deze periode. De twee droogdokken zijn waarschijnlijk de oudste intact gebleven getijdedokken van België. De volledig uitgeruste smidse voor het maken van spanten toont de gelijdelijke overgang van hout naar metaal in de scheepsbouw.

De nieuwe ateliers Van Praet (1892) werden gebouwd naar de toendertijd modernste Engelse opvattingen. De aard en de opstelling van de Engelse machines getuigen van een voor die tijd verregaande automatisering, die toeliet elke week één schip af te werken.

De site werd bij besluit van de Vlaamse Regering van 02/07/1993 wettelijk beschermd.

http://www.vvia.be/vviasites/9200_001.htm#Nederlands (20051011)
LT@ wikipedia