Tijdsnede - notities 1994-2000

VAN DE VELDE Wannes
Tijdsnede - notities 1994-2000
Pb met flappen, in-8, 280 pp. De coverillustratie is een houtsnede van Wannes.
"Willy Cecile Johannes (Wim) Van de Velde beter bekend als Wannes Van de Velde (Antwerpen, 29 april 1937 - aldaar, 10 november 2008) was een Belgische (Vlaams) zanger, muzikant, dichter en beeldend kunstenaar. Zijn bekendste nummer is ""Ik Wil deze Nacht in de Straten Verdwalen"" (1973). Zijn vader (Jaak Van de Velde) was een metaalbewerker en begenadigd zanger, zijn moeder (Stéphanie De Wilde) een zingende naaister en huisvrouw. Hij groeide op in de Zirkstraat, in het Schipperskwartier dicht bij de haven. Het ouderlijk huis was gevestigd boven een Spaanse winkel Le comptoir de Valence, die tot 2016 heeft bestaan onder de naam El Valenciano. Thuis en op café werd gezongen: levensliederen, spotliederen, strijdliederen, ....

over de dood
In de dood dwingt een mens ontzag af, wordt hij monumentaal, omdat hij aan de dwang van elke cyclus ontsnapt, omdat hij tijdloos wordt.






Met een cliché kan men zeggen dat Wannes Van de Velde een artistieke duizendpoot is, maar in al de dingen die hij doet, zit een constante: hij volgt altijd zijn eigen weg op een hoogstaand niveau, zonder toegevingen aan commerciële of politieke druk. Of zoals hij zelf in Tijdsnede zegt: "Mijn nonkel Fonne ( ... ) bekijkt me medeplichtig, want hij weet dat ik heel veel met hem te maken heb. Zijn wereldvreemdheid, zijn keuze voor de poëtische aspecten van de wereld, zijn afkeer van een burgerlijke carrière." Het is een typisch fragment voor deze intimistische dagboeknotities: de zangerbeeldend kunstenaar-dichter geeft zich opnieuw bloot als mens. En die mens verschilt verrassend weinig van de zanger, de dichter, de kunstenaar die zijn talrijke fans via verschillende media hebben leren kennen. De notities zijn even charmant, even rauw, even eerlijk, even poëtisch als de teksten van zijn liederen, als zijn schitterende houtsneden.
VAN DE VELDE Wannes@ wikipedia
€ 30.0